Jak správně vybrat freestyle koloběžku?

U výběru freestyle koloběžky záleží na těchto nedůležitějších faktorech - věk, hmotnost a výška jezdce a jeho skill (dovednost a způsob jízdy - výška skoků, náročnost na dopady, typy triků) a v neposlední řadě také i cena.

 

1. Věk jezdce

Začátečnické freestyle koloběžky (cenová kategorie do 2.000,-Kč v naší nabídce) jsou vhodné především jezdcům od 6 let, s tím, že nosnost koloběžky je pevně určená na 100 kg váhy (do této nosnosti je zohledňováno i to, že váha jezdce se znásobuje 2x až 5x když provádí skoky a dopadá takto na zem). Tyto koloběžky jsou materiálem dostačující a při pravidelné kontrole a správném zacházení vydrží i několik sezon - záleží na vytížení.  U nás naleznete jak freestylky pro zkušené jezdce, tak i pro ty nejmenší začínající - se sníženou tyčí MOVINO TYRO.

 

Kraken

 

2. Úroveň jízdy

Pokročilejší jezdec již musí vědět, co od koloběžky očekávat, znát její limity a naučit se s nimi zacházet. Pokročilý jezdec, který na koloběžce skáče, sjíždí obrubníky a jinak trikuje ví, že jízda na limitech jeho dovedností je sice zábavná, ale nepovedený dopad může vést k havárii. Důležitá je také pravidelná kontrola koloběžky a dotahování šroubů.  Pro jízdu na freestylce je potřebná přilba, která kryje spánky MOVINO OPS.

Při jízdě na freestylce nezapomínejte na přilbu ani chrániče. Podívejte se na nabídku našich zvýhodněných freestyle balíčků s přilbou a chrániči, nebo s přilbou a pegy.

movino přilbychrániče movino

 

Co to jsou pegy?
Pegy jsou boční stupačky, které se dají u většiny freestylek namontovat na přední nebo na zadní kolo. Většinou je jezdci využívají pro grindování překážek. Pegy Vám rozšíří možnost využití freestylky k trikování. 

pegy

  3. Cena

Cena freestyle koloběžky závisí především na tom, z jak kvalitních dílů je sestavena. Roli v určení ceny koloběžky hraje:

  • materiál, typ a pevnost desky, vidlice a řídítek. Důležitá je také šířka a délka desky - např. zesílené street modely.
  • kvalita koleček (střed z obyčejného plastu, tvrzeného PP plastu, z hliníku nebo plná nylonová kola) a ložisek (v naší nabídce minimálně v provedení ABEC7, u většiny modelů top ABEC9). Důležitá je také velikost koleček (základní 100 mm nebo 110 až 120 mm). Větší kolečka mají výhodu zpravidla ve větší životnosti a hlavně jsou příjemnější pro jízdu. Hleďte také na kvalitu gumy koleček.
  • typ hlavového složení - nejjednodušší závitové, nebo integrované (IHC, HIC a jiné kompresní systémy).
  • brzda a její způsob provedení a uchycení - šroubovaná kovová flexi brzda.  U nejlevnějších modelů bývá jednoduchá nepřesná brzda na pérku, to u nás v nabídce nenajdete.
  • tyč - vlaštovka, vlaštovka se vzpěrami nebo T-bar a materiál tyče - ocel, odlehčené tyče slitiny Al, slitiny Ni-Cr. Rozhodující je výška koloběžky. Standardní výška 80-82 cm je vhodná pro nižší jezdce. Od 155 cm výšky doporučujeme freestylky s tyčí zvýšenou 88-90 cm. Pro jezdce nad 170 cm se hodí koloběžky o výšce 95-100 cm.  Podle způsobu jízdy a robusnosti jezdce, je třeba také zohlednit šířku řídítek.
  • důležitá je také  kvalita gripů i jejich délka. Důležité je, ať je grip měkčený a dovede absorbovat otřesy,  ale zároveň dobře drží v ruce. Tuhé gumové gripy nejsou na freestylky vhodné. 


 

Kategorie koloběžek:

 

Náročnější vyšší jezdec - pro ''chlapáky''

K této kategorii můžeme přiřadit koloběžky MOVINO KRAKEN MAMBA. Tyto stuntky mají nejen prodlouženou tyč řídítek, ale také extrémně hrubou a širokou desku 125 mm. IHC i AL 120 kolečka jsou samozřejmostí. I na první pohled je jasné, že tito krasavci taky něco dokážou a přežijí i pořádný skejting. 

Mamba

Pro vyšší jezdce, kteří upřednostňují koloběžku střední výšky a hledí hlavně na pevnost freestylky je tady nepřehlédnutelný MOVINO THOR. 

Movino THOR

 

Vyšší freestylky pro náročnější jezdce

Pokud jste už nějakou freestylku jezdili a už víte, co chcete, tak tyto modely jsou to pravé pro Vás. MOVINO THOR, SLAVE a X-CORE. Tyto koloběžky jsou vhodné od výšky jezdce 155 cm, mají celohliníková kolečka 110 mm, IHC kompresní integrovaný systém. Oproti standardu jsou koloběžky o kousek delší i širší, a hlavně mají větší výšku (88 cm). Jejich výhody poznají kluci už od jedenácti let, když začínají trochu "chlapatět". X-CORE je štíhlejší elegantní koloběžka na jízdu a trikování. SLAVE je drsný street model se širokou deskou a širokým t-barem. THOR vyniká nejen neotřelou krásou ale i svojí lehkostí a zároveň pevností.

XCORE

U značky NKD jsou obdobou v této kategorii modely BANDITVelikostí jsou vhodné pro děti od 8 let až do 160 cm výšky. Velmi povedený je také model značky PB - GOLD, nebo SILVER, které vynikají prodlouženou tyčí pro vyšší jezdce (od 155 cm).

EDGE GOLD

 

 

Mírně pokročilý

Pro mladší kluky i holky, kteří chtějí na koloběžce hodně jezdit se perfektně hodí MOVINO NITRO a GLIDE. Tyto koloběžky mají kvalitní kompozitní kolečka, 3-šroubovou závitovou objímku a váhu zhruba 3.4 kg. Šířka řídítek je 49 cm, výška 81 cm, délka 64 cm. Vynikají svou lehkostí, což je pro mladší jezdce velkou výhodou. Koloběžky jsou určené jak pro rekreační jízdu, tak i pro zábavu a freestyle ježdění v street a skate parcích. Ideální pro děti od 6 do 11 let.

GLIDE RAINBOW

Obdobným modelem je NKD NEXT GENERATION, nebo STORY DIABLO.

Story diablo

 

Malý začátečník 
 
 V této kategorii najdete unikátní MOVINO TYRO - freestylky se sníženou tyčí pro nejmenší jezdce. Tyto koloběžky mají PP kolečka, klasickou konstrukci a jsou úžasně lehké - hmotnost pouhých 2,9 kg. Nízká hmotnost je pro začátečníky velmi důležitá. Ono to není až tak snadné, odlepit kolobku od země i pro menší pohopsnutí :):):) Podobnou koloběžku najdeme v nabídce Story - BEAST SHREDDER.
 
TYRO