Jak správně vybrat board?

Chcete se dozvědět jaké druhy boardů existují, jak se mezi sebou liší, a jak vybrat ten nevhodnější právě pro Vás? Pak jste na správném místě!


Začneme od těch nejdelších - LONGBOARDŮ

Longboardy jsou určeny především pro jízdu, okrajově pro triky. Konstrukce zpravidla upřednostňuje parametr rychlé jízdy na rovném povrchu - ve městě.  

Délka desky je nad 100 cm.  Kolečka jsou širší 55-65 mm, středně tvrdá 78-82A. Stručně řečeno, ať to rychle jede a moc to nedrncá!

Na longboardech NEX, díky dropnutým deskám (snížené těžiště pro větší stabilitu) zvládnete nejen cruising ale i slušný downhill. ENERO EAGLE je štíhlý dlouhý longboard z leštěného 9 vrstvého čínského javoru s tvrdšími kolečky zacílený na rychlou jízdu.

long new 

SKATEBOARDY

Skateboard je klasické „prkno“. Obdélníkový tvar se zvednutou špičkou (nose) i patkou (tail), špička bývá většinou vyšší. Délka bývá v rozmezí 75 - 80 cm a šířka 18-20 cm. Prkna mají přizvednuté boky z důvodu větší pevnosti.
Pevnost a pružnost desky jsou zásadní parametry skateboardu. Desky jsou vytvářeny z několikavrstvé (zpravidla devítivrstvé) pružné dřevěné překližky. MAPLE – javor, je pro svou pružnost, pevnost i krásu dřeva nejvhodnější materiál.
Griptape - černá nebo designová vrchní neklouzavá část desky zajistí pevný kontakt skateboardu s botou.
Kolečka jsou menší než na longboardech. Skateboardy jsou konstruovány tak, ať dobře jezdí, ale zároveň se na nich dobře provádí triky. Montují se kolečka tvrdší (85A) pro rychlejší jízdu a dlouhou výdrž, ale menší přilnavost. Pro jezdce začátečníky a pro děvčata jsou vhodnější skateboardy s kolečky měkčími (78A). Sice nejedou tak rychle, ale zase to méně drncá. 

Pro jezdce je zásadní také potisk skateboardu – design, kterým jezdec často prezentuje jeho mindset nebo skupinovou příslušnost.

Všechny naše značkové skateboardy mají pružné 9vrstvé desky, liší se mírně velikostí a tvrdostí kol.

Pro zkušenější jezdce preferující rychlost doporučujeme skateboardy ENERO, PB, NEX s tvrdšími koly a ABEC7 ložisky.

Pro menší jezdce a děvčata jsou vhodnější mírně užší a kratší skateboardy MTR s koly 78A pro stabilnější a pohodlnější jízdu s menším drncáním.

kejt 

PENNYBOARDY

Pennyboardy jsou malé plastové skejty. Někdy se jim také říká “cruiser“ nebo “fish“ – pro jejich tvar. Deska je vepředu rovná s výrazně zvednutou patičkou. Standardní délka je 22“ = 56 cm. Vroubkování na povrchu desky zajišťuje dobrý kontakt s jezdcem. Pevnost a nosnost desky je samozřejmostí, ale dívejte se také na její pružnost! Díky pružné desce je na jezdce přenášeno méně vibrací. Důležitá jsou pro to i měkčí kolečka 78A – 82A. Pozor na levné pennyboardy s tvrdou deskou a tvrdými PVC koly! Když pennyboardem klepnete o zem kolečky, poznáte pružnost i podle zvuku, i jak krásně odskočí. Tracky (uchycení koleček) jsou z pevnostního hliníku. Pozor na černé PP tracky – zde je velmi nízká nosnost.

Populární jsou pennyboardy s LED kolečky, která při jízdě svítí - jednoduchá možnost, jak se odlišit a zároveň být vidět! 

Na našich značkových pennyboardech najdete vždy pružné desky, AL tracky a kvalitní kola. U značek MTR, ENERO a NEX s tvrdostí 78A.

Modely značky MOVINO se svým úžasným designem mají oboustranný potisk desky, velmi pružná deska dovolila použít lehounce tvrdší kola 82A a tím pennyboard zrychlit. Pozitivní vliv mají také použité ABEC9 ložiska. 

Pro ty, kteří rádi volí atypické kousky, v naší nabídce najdete dřevěné pennyboardy značky MTR - PALM TREE, SMILE, SPACE MAN, MAPLE, CANNABIS. 

penny new



A na závěr trochu ze SERVISU

Skateboardy potřebují servis velmi málo.

  • Před jízdou kontrolujte vizuálně utažení šroubů kol a tracků.
  • Ložiska kol se snažte držet v čistotě a suchu.
  • Na tracích můžete upravit tuhost naklánění utažením středního šroubu. U tuhého tracku a lehčího jezdce můžete pozorovat “paměť“ v tracích, tzn. že track zůstává mírně nakloněn na jednu stranu a jezdec má pocit, že mu deska sama zatáčí, nejčastěji u pennyboardů díky úzké desce.  

Nezapomeňte také na ochranné pomůcky: ilbu, co kryje spánky, chrániče a pro první jízdy také rukavice!

servis 

Přejeme šťastnou jízdu a hodně zábavy!